0,00 kr
Forstørr bilde
Time is Money
Time is Money
Time is Money
Time is Money
Time is Money
Time is Money
Time is Money
Time is Money

Time is Money

Artikkelnr:
9788281401945
Forfatter:
Arnt Even Bøe
Språk:
Bokmål
Sider:
286
Innbinding:
Stivbind
Utgivelsesår:
2015
Format:
150 x 220
Lagerstatus:
100+
Pris:
448,00 kr
395,00 kr
Antall:

Ønskeliste

Logg inn eller registrer deg for å benytte ønskelister.

I boka Time is Money lar forfatteren den erfarne oljejournalisten, Arnt Even Bøe, alle de gjenlevende statlige oljepionerne selv fortelle hva som skjedde da det norske oljeregimet ble etablert mellom 1962 og 1972. På den måten dokumenterer han hvorledes Jens Evensen, Carl August Fleischer og Leif Terje Løddesøl i 1963 fikk regjeringen til ensidig å erklære norsk eierskap over ressursene på kontinentalsokkelen for nesa på de store oljeselskapene. Men boka avslører også at Evensen sto i fare for å forhandle Ekofisk vekk til Danmark og gir forklaringen på hvorfor Utenriksdepartementet sensurerte det aktuelle kapitlet da Norsk Oljehistorie – bind 1 - skulle gis ut.

Historiens fire andre hovedpersoner er Nils B Gulnes som i 1965 ble Norges første heltidsengasjerte oljebyråkrat. Han fikk etter hvert med seg tre kolleger på det nyopprettede Oljekontoret: sivilingeniøren Olav K Christiansen, geologen Fredrik Hagemann og oljegeologen Farouk Al-Kasim fra Irak. Disse statlige oljeveteranene har mesteparten av æren for framveksten av den suksessrike norske modellen som har resultert i et oljefond som gjør hver nordmann til millionær, og vel så det.
                                
Siden Norge konkurrerte med de andre Nordsjø-landene om oljeselskapenes kompetanse og penger, ble etableringen av det norske oljeregimet sterkt preget av hastverk, eller som oljeamerikanerne sa: Time is Money, som også er boka tittel. En konsekvens av det amerikanske mantraet er at første konsesjonsrunde fortsatt er den raskeste og største gjennom landets 50-årige oljehistorie. En annen at olje og gass fra Ekofisk, til tross for samstemte politiske ambisjoner om ilandføring i Norge, fra første dag ble sendt direkte til England og Tyskland.
                                    
Leseren får også innsyn i den politiske kampen for å gjøre henholdsvis Norsk Hydro og Statoil til landets ledende selskap på sokkelen og gir ny innsikt i forhandlingene mellom myndighetene og de store oljeselskapene om eierandeler i det enorme Statfjord-feltet.

Arnt Even bøe har arbeidet som journalist i hele sitt voksne liv, de siste 20 årene som Stavanger Aftenblads oljemedarbeider. Etter at han gikk av med AFP i 2011, har han skrevet fem bøker: Biografien om Jon Gjedebo - Skoletaperen som, ble oljegründer og milliardær, Oljedirektoratet 40 år, International Regulators Forum 10 år: A legacy of safety (i samarbeid med Petroleumstilsynet), Sira-Kvina kraftselskap 50 år (medforfatter) og Utfordreren (The Challenger): historien om Lundin Norways 10 første år på norsk sokkel. Bøe har også vært tekstforfatter for utstillinger ved Norsk Oljemuseum og har skrevet jubileumsheftet som ble gitt ut i anledning geologidatabasen Diskos 20-årsjubileum.

 Produkter

Eks mva
Handlekurv
Ingen varer i kurven
Informasjonskapsler
X
Vi bruker informasjonskapsler. Dersom du fortsetter å bruke denne siden godtar du at informasjonskapsler blir brukt.